In midden Nederland vind je een speciale kas. In Ede groeit namelijk de allereerste banaan van Nederlandse bodem: de Neder Banaan. De bananenplant staat er in een speciale ondergrond en krijgt er precies de juiste hoeveelheid licht, warmte, water en voeding. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn daardoor niet nodig. Dat levert een heerlijke, gezonde en duurzame banaan op.
Duurzamer
Wereldwijd worden grote bananenplantages bedreigd door de Panamaziekte. Die wordt veroorzaakt door een schimmel die de wortels van de planten binnendringt en het vaatsysteem blokkeert. Een team van onderzoekers van de WUR stelde zichzelf tot doel om ‘de banaan te redden’. Zij kwamen op het idee de plant uit de grond te halen en te laten groeien op steenwol of kokosvezels.
Experimenteren en door ontwikkelen
De kas is niet bedoeld om op grote schaal bananen te gaan produceren. In de nieuwe kas gaat de Nedergroep samen met de Wageningen Universiteit & Research experimenteren met diverse bananenrassen. De teelt op substraat is een tijdelijke oplossing. Doel is een ras te ontwikkelen dat resistent is tegen de Panamaziekte. Uiteindelijk moeten deze rassen weer worden verplaatst naar landen waar de bananen worden gekweekt. Dat zorgt voor een efficiëntere en ecologisch verantwoorde teelt met meer opbrengsten voor de boer.
Bananenchips en bananenijs
De Nedergroep zal de bananen die de kas produceert verwerken tot verschillende producten. Pieter Vink: “Onze vorige oogst hebben we weggegeven aan restaurants en ziekenhuizen. De bananen uit onze nieuwe opbrengst willen we verwerken tot diverse producten. Denk daarbij aan bananenijs of bananenchips bijvoorbeeld. Qua prijs zullen onze bananen sowieso niet concurrerend zijn, maar dat is ook niet het doel van ons project.”
Adopteer een bananenplant
Ook meehelpen om de verdere ontwikkeling van de Nederbanaan mogelijk te maken? Voor 500 euro kunnen mensen een bananenplant adopteren. Voor bedrijven en instellingen die het interessant vinden, is er ook een groter sponsorpakket beschikbaar. Pieter Vink geeft graag meer informatie op 06-13003301.
Bronnen: WFC, nederbanaan.nl