fbpx

Hoe bewust zijn Nederlanders bezig met voeding?

Nederlanders eten aardig bewust, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Het merendeel (60%) geeft aan vaak met veel aandacht te eten. Ze nemen de tijd voor de maaltijden, zitten in grote mate aan tafel en eten veelal een zelfgekookte maaltijd. Ongeveer een op de vijf mensen geeft zelfs aan meer tijd te steken in het eten van een maaltijd dan 5 jaar geleden.

Het Voedingscentrum is blij met de ontwikkeling. Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum: “Veel dingen gaan heel goed. Het is positief dat mensen de tijd willen nemen voor hun eten en dat ook doen. Met aandacht eten zorgt ervoor dat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. De kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is dan kleiner.”

Uit het onderzoek bleek wel dat er verschillen zijn in de tijd en aandacht die aan eten wordt besteed. Zo wordt er bewuster omgegaan met de avondmaaltijd dan met andere eetmomenten, zoals ontbijt, lunch en tussendoor. Ook waren er verschillen tussen leeftijdscategorieën en alleenstaanden en mensen met partner of gezin.

Aan tafel!

Ruim de helft van de Nederlanders ontbijt aan tafel. Bij het avondeten is dat veel meer. Maar liefst driekwart van de Nederlanders eet de avondmaaltijd aan tafel. 21% eet zijn avondmaal op de bank. Nederlanders die hun maaltijden aan tafel eten, zijn positiever over de plek waar ze eten, dan mensen die op de bank eten.

Aan tafel eten is ook het advies van het Voedingscentrum. Doorgaans hebben mensen die aan tafel eten meer aandacht voor de maaltijd.

Tijd voor eten

Voor het eten van de avondmaaltijd wordt het meeste tijd genomen. Gemiddeld neemt men 29 minuten voor het avondeten, 21 minuten voor de lunch, 15 minuten voor het ontbijt en 9 minuten voor tussendoor. Een ruime meerderheid van de mensen is tevreden met de tijd voor het avondeten (88%).

Wat opvalt is dat 23% van de ondervraagden aangeeft meer tijd aan het avondeten te besteden dan 5 jaar geleden.19% besteedt meer tijd aan het ontbijt en 17% besteedt meer tijd aan de lunch. Een van de redenen die hiervoor gegeven wordt is dat bewuster eten belangrijker is geworden.

Zelf koken

De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid. Maar liefst 98% van de respondenten eet 1x per week of vaker een zelfgekookte maaltijd. De overgrote meerderheid van de mensen is hier tevreden mee. Kant-en-klaarmaaltijden en afhaalmaaltijden worden bij elkaar gemiddeld 1 keer per week gegeten. Nederlanders die vaak afhalen of iets kant-en-klaars eten, geven aan dat zij liever vaker een zelfgekookte maaltijd zouden eten. Bij de groep die 1-3 dagen een zelfgekookte maaltijd eet, wil meer dan de helft vaker zelf koken.

Zelf koken heeft veel voordelen, aldus het Voedingscentrum. Een zelfgekookte maaltijd is vaak gezonder, en mensen verbeteren door het veel zelf te doen hun vaardigheden in de keuken, die ze bovendien ook weer op anderen, zoals hun kinderen, kunnen overdragen.

Afleiding tijdens het eten

45% van de ondervraagden nuttigt het ontbijt samen met partner of gezin, 65% luncht samen met collega’s of partner/gezin. Het avondeten wordt het vaakst samen gegeten: 80% eet samen. Nederlanders zien met name de avondmaaltijd als een gezelschapsmoment, blijkt uit het onderzoek. De avondmaaltijd is vooral een moment van sociale interactie: 52% van de Nederlanders geeft aan te praten met partner/gezinsleden. Deze maaltijd wordt ook het vaakst van alle maaltijden samen gegeten (80%).

Naast praten met tafelgenoten, kijkt 25% tv tijdens het avondeten. 4% checkt sociale media of doet iets anders. Een kleine groep (19%) laat zich niet afleiden tijdens het avondmaal.

Tijdens het ontbijt, lunch en tussendoor wordt er minder gepraat met anderen. Vooral tijdens het ontbijt en tussendoortje praat men niet (77% en 85%). Wel wordt er meer gelezen en meer social media bekeken.

Verschillen in leeftijdsgroepen en samenstelling huishouden

Er blijken verschillen te zijn in hoe bewust verschillende leeftijdsgroepen omgaan met hun eten. De groep 55-plussers eten vaker volgens de adviezen van het Voedingscentrum. Dat wil zeggen: ze eten vaker zonder afleiding, ze nemen meer de tijd voor een maaltijd en koken vaker zelf dan jongere leeftijdsgroepen.

Ook de gezinssamenstelling maakt veel uit. Mensen die alleen wonen eten vaker voor de tv en koken minder vaak zelf dan mensen met een gezin. Ook zijn ze minder vaak tevreden over de aandacht die ze hebben voor het ontbijt en de avondmaaltijd.(bron:voedingscentrum.nl)

Jan Meerlo

Oprichter JM Fruitpakketten

”Wij werken het liefst met zoveel mogelijk producten uit de eigen regio. Appels, peren, pruimen, wortels, aardbeien en nog veel meer producten nemen wij af van onze vaste telers uit Westfriesland. Dagvers en heel erg gezond.

Bij het samenstellen van onze fruitpakketten  gebruiken we geen onnodig verpakkingsmateriaal en werken we met recyclebaar materiaal. Voor het milieu is het eten van seizoensfruit uit je eigen regio het beste. Alle vruchten die bij ons binnenkomen worden eerst nauwkeurig gekeurd.

Jan Meerlo

Favoriete blogs