fbpx

Politici zetten zich in voor gezonde voedselomgeving

Wij geven al jaren aan hoe belangrijk het is om elke dag een goede hoeveelheid groente en fruit binnen te krijgen. Daarom zijn we hartstikke blij met deze steun uit politieke hoek!

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Fruit en Groentes, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Afgelopen week, op wereldgezondheidsdag, trapten Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet in het kader van dit VN-jaar de campagne ‘Geef kleur door’ af. Het doel van de campagne is om de komende 6 maanden door heel Nederland te trekken en onze omgeving letterlijk meer kleur te geven met groenten en fruit. Want ruim 80% van de Nederlanders eet niet genoeg groenten en fruit (bron: RIVM) en met deze cijfers bungelen we onderaan in Europa en is verbetering noodzakelijk.

Nadia Zerouali, ambassadeur ‘Geef kleur door’, heeft een groente- en fruitpakket aangeboden aan Peter Valstar (VVD), Laura Bromet (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66) en Joris Thijssen (PvdA) als startsein van de campagne. Hiermee lobbyen de initiatiefnemers van de campagne voor een gezondere voedselomgeving. Daarnaast bieden de initiatiefnemers maandenlang in de publieke ruimte een groot aanbod van verse groenten en fruit aan. De start van de campagne is een startsein: initiatieven worden opgeroepen zich aan te melden en mee te werken aan het ‘inkleuren’ van Nederland.

Ambities ‘Geef kleur door’

Met de campagne wordt Nederland opgeroepen om initiatieven te starten om groenten en fruit beter beschikbaar te maken. Zo willen het NAGF en Food Cabinet in de publieke ruimte de welbekende automaten vol met zoete, zoute en vette producten vervangen door een groot aanbod groenten en fruit. Ook wordt er ingezet op kleine duwtjes in de supermarkt om de consumptie te vergroten, waarvan het NAGF met een test heeft gezien dat dit écht werkt. Van sportkantine tot ziekenhuis en van schoolpauze tot vergadering – de initiatiefnemers van ‘Geef kleur door’ zetten zich in om onze voedselomgeving gezond te kleuren. Kijk voor meer informatie op geefkleurdoor.nl. Op deze website kunnen initiatieven zich aanmelden en vind je ook tips om zelf meer groenten en fruit te eten.

Over ‘Geef kleur door’

‘Geef kleur door’ is een initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en Food Cabinet in samenwerking met Rijk Zwaan, Nature’s Pride, Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Fruitvooruit, Fruitmasters, The Greenery, Oxin Growers,Koninklijke Vezet, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, ZLTO, LTO Noord, LLTB, Staay Food Group en GroentenFruit Huis en wordt ondersteund door Unicef Nederland, Fruit op je werk, Maag Lever Darm Stichting en Arts & Leefstijl.

Bron: NAGF

Jan Meerlo

Oprichter JM Fruitpakketten

”Wij werken het liefst met zoveel mogelijk producten uit de eigen regio. Appels, peren, pruimen, wortels, aardbeien en nog veel meer producten nemen wij af van onze vaste telers uit Westfriesland. Dagvers en heel erg gezond.

Bij het samenstellen van onze fruitpakketten  gebruiken we geen onnodig verpakkingsmateriaal en werken we met recyclebaar materiaal. Voor het milieu is het eten van seizoensfruit uit je eigen regio het beste. Alle vruchten die bij ons binnenkomen worden eerst nauwkeurig gekeurd.

Jan Meerlo

Favoriete blogs