Oorsprong van de mandarijn
De mandarijn komt oorspronkelijk uit China. In de tijd van de Romeinen werden ze door handelaren naar Italië meegenomen. De vruchten waren een symbool van voorspoed en luxe. Een variant van de mandarijn, de clementine, wordt tegenwoordig het meest gegeten in Nederland. De vrucht bevat geen pitjes, een zoette smaak en heeft een fijne dunne schil.
Vruchten van ver
Ze worden vooral gekweekt in warme landen zoals Spanje, Griekenland Marokko, Mexico en Brazilië. Daar hebben ze een lekker warm klimaat waar deze vruchten lekker zoet kunnen worden. Ze worden vaak met boot of vrachtwagen naar Nederland getransporteerd.
Oranje door de zon?
In tegenstelling tot wat weel mensen denken, worden mandarijnen niet oranje door de rijping in de zon. De vruchten worden groen geplukt en onder de invloed van koude temperaturen tijdens het vervoer, worden ze oranje. Je bewaart ze dan ook het beste op een koele donkere plek zoals een kelder. Hier blijven ze ongeveer 10 dagen houdbaar.
Vitamine C bommetjes
Citrusvruchten zoals sinaasappel en mandarijnen zijn de beste bron om vitamine C binnen te krijgen, toch? Nou nee, dit klopt niet helemaal. Natuurlijk bevatten ze vitamine C, maar andere vruchten en groenten ook. Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C. Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen is het dus van belang om goed te variëren.
Met of zonder draadjes?
Lekker een mandarijntje eten, maar dan eerst alle dunne witte sliertjes eraf pulken of lekker opeten met sliert en al? In de schil en die slierten zitten ook belangrijke voedingsstoffen en vezels. Om van alle gezondheid effecten van mandarijnen mee te kunnen snoepen, is het daarom geen slecht idee om af en toe de mandarijn met draadjes en al te verorberen.
Pellen
Als de schil erg strak aan de mandarijn vastzit helpt het om de mandarijn rustig tussen de handen te rollen. Hierdoor komt de schil wat losser van de vrucht en is het pellen meteen een stuk makkelijker.